English version

Hozzávalók:

- fél liter meleg víz (kb. 45 Celsius-fok)
- 1,5 dkg elesztő
- 2+1 evőkanál kristálycukor
- kevés étolaj
- 1 kg fehér liszt- 2 dkg só
- 1 dkg kristálycukor (a főzéshez).

 

- Az élesztőt keverjük el óvatosan a meleg vízben amíg teljesen feloldódik. Adjunk hozzá 2 evőkanál cukrot, olajat, 80 dkg lisztet és a sót. Keverjük addig, amíg össze nem áll a tészta. Öntsük ki a tésztát lisztezett gyúródeszkára, és jól gyúrjuk össze. A tésztának elég sűrűnek, erősnek kell lennie. Ha ragad, adjunk még hozzá lisztet. Legyen sima állagú, nyúlós. Kb. 12-15 perc.
- Gyúrjuk a tésztát kerekre, helyezzük egy nagy, olajjal kikent tálba, és fedjük le. Hagyjuk kelni kb. 1 órán át. Akkor jó, ha az ujjunkkal megnyomva a tésztát, az nem süllyed bele a tésztába.
- Formáljunk a tésztából tenyérnyi gyűrűket. Egyenletesen helyezzük el őket egy nagyon vékonyan megolajozott vagy teflon tepsiben. Takarjuk le, és hagyjuk kelni megint kb. 20 percig.
- Amíg a tészta kel, egy nagyobb fazékban forraljunk fel vizet, adjunk hozzá egy evőkanál cukrot. Ha felforrt, tegyünk bele 2 vagy 3 bagelt és várjunk, amíg feljön a víz tetejére. Főzzük 1 percig, egyszer fordítsuk át a másik oldalukra.
- Óvatosan szedjük ki és futólag csepegtessük le. Belemárthatjuk mákba, szezámmagba, megszórhatjuk sajttal, vagy magvakkal, de üresen is maradhatnak. Ezután tegyük nagyon vékonyan megolajozott vagy teflon tepsire.
- 260 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 20 perc alatt szép barnára sütjük. Ha a tetejük már kezd barnulni, fordítsuk át a másik oldalukra míg a másik felük is megbarnul és megsül a tészta közepe is.

A legjobb frissen, melegen. Ha már kihűlt, kiváló szendvicsalap - bármivel megtöltetjük. Jól bírja a fagyasztást, így egyszerre nagyobb mennyiség is készíthető.