English version

Hozzávalók:

- 20 dkg dió (durvára vágva)
- 60 dkg kimagozott datolya
- 40 dkg liszt
- 20 dkg sótlan vaj
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál őrölt kardamom
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg őrölt sótlan pisztácia

Pirítsuk a diót 3-5 percig egy serprnyőben, ha kész hagyjuk kihűlni majd minden kimagozott datolyába tegyünk tegyünk néhány szemet. (Ez a leginkább időigényes lépés...)
Egy mély lábasban folyamatos keverés mellett 10-15 percig melegítsük a lisztet és a vajat míg karamell szerűvé nem válik. (Először egy sűrű pasztát kapunk, ami a 15. perc felé karamelles állagú lesz.)

A keverék harmadát simítsuk egy kerámia edénybe majd óvatosan - nehogy megégessük magunkat - helyezzük a rétegre a megtöltött datolyákat szorosan egymás mellé. Öntsük a maradék "tésztát" a tetejükre és simítsuk el egy kanállal. Keverjük össze a porcukrot, fahéjat és kardamonport majd egyenletes rétegben szórjuk a süteményre és nyomogassuk a tésztába egy kanállal. Ekkor már nem por hanem inkább tésztaszerű állaga lesz a cukornak.
Végül szórjuk meg az egészet a pisztáciadarabokkal, amiket kissé nyomkodjunk a tésztába, hogy ne peregjenek le a süteményről fogyasztáskor.

Várjuk meg míg teljesen kihűl és éles késsel szeletelhetjük.