Baba ganoush házilag, FANAN Tahinával

Jól ismert kedvencek FANAN termékekkel házasítva – alkoss ízletes, gyorsan elkészíthető hétköznapi finomságokat legnépszerűbb feltét krémjeinkkel! Ezen a héten a padlizsánkrémek királynőjét, a Baba ganousht készítjük el házilag.

Baba ghanoush hozzávalók

Hozzávalók:

  • 1 db nagyobb padlizsán
  • 2 gerezd reszelt fokhagyma
  • 4 evőkanál FANAN Tahina (vagy tahinikrém)
  • 1 evőkanál citrom leve (ízlés szerint)
  • 1 evőkanál olívaolaj (szintén ízlés alapján)
  • vágott koriander
  • só, bors, római kömény, pirospaprika

Ínycsiklandó Baba ganoush recept

Az egzotikus, bohém csengésű baba ganoush a levantei (a mediterrán régió keleti, a Közel-Kelet nyugati vidéke) konyhakultúrák öröksége. A selymesre pépesített padlizsánból készült fogás kifejezetten előételként terjedt el a modern európai étkezésben, de bevethetjük reggelik és vacsorák főelemeként, valamint sülteket kísérő, mártogatós salátaként tálalva is – feltéve, ha a konyhai előkészületek során nem kóstolgatjuk el „véletlenül”.

TIPP: A készen kapható FANAN Baba ganoush gyors és finom megoldás, ha nincs időd a konyhai varázslatra, de az alábbi recept alapján akár a családdal közösen is elkészíthetitek.

Készítsd el otthon!

Mosd meg alaposan a padlizsánt, majd száraz konyharuhával vagy törlőpapírral töröld szárazra! Vágd félbe hosszanti irányba, majd metszd be a felületeket kívülről a képen látható módon! Fektesd a beirdalt feleket héjukkal felfelé az előkészített tepsibe helyezett sütőpapírra! Csorgasd rájuk az olívaolajat (ügyelj az egyenletes eloszlásra), majd szórd meg őket egy teáskanálnyi sóval! Rakd a fokhagymagerezdeket a héjon ejtett metszésbe!

baba ganoush padlizsán

Süsd a padlizsánfeleket 180 fokon 40 percig, majd vedd ki a tepsiből, hogy hamarabb hűljön, és várj egy kicsit, mert a következő lépésben a frissen sütött zöldséggel dolgozol majd tovább! Ha már lehet vele dolgozni, egy evőkanállal kapard ki a padlizsánfelek belsejét egy nagyobb tálba! A kikanalazott rostanyagot egy villával alaposan nyomkodd össze! Amikor már eléggé pépes, keverd hozzá a 4 evőkanálnyi FANAN Tahinát, az illatos fűszereket, a koriandert és a citromlevet! Az elegyet keverd össze alaposan, és már tunkolhatjátok is a finom, házi készítésű baba ganousht!

TUDTAD?

Az autentikus (például izraeli) receptek, hogy a padlizsánnak kellemes, füstölt ízű legyen, azt javasolják, hogy a félbe vágott zöldséget gázlángon hevítve pirítsuk meg, míg a hő kicsit megkapja a héját.

baba ganoush recept

Mártogatós finomságként tálalva kísérd frissen sült, pirított pitával, tortillával vagy naan kenyérrel, de ha gabonamentesen szeretnéd fogyasztani, akkor tunkold szárzellerrel, endíviával, sárgarépával vagy más, hosszában szelt zöldségekkel! Az ínyencek olívabogyóval kísérik a padlizsánkrémek királynőjét.

Készítsd el a receptet az alábbi FANAN termékekkel!

OSZD MEG EZT A CIKKET ISMERŐSEIDDEL