Csicseriborsó, az ízek szupersztárja

A csicseriborsó sokáig idegen alapanyagnak számított a magyar háztartásokban, mára viszont egyre többen számolnak valódi alternatívaként a sokoldalú hüvelyessel. A hazai gasztroforradalom nagy felfedezettje finom ízeket és sokoldalú felhasználhatóságot ígér a családoknak, de van még néhány olyan tulajdonsága, amitől valódi szupersztárként köszönthetjük a bevásárlólistán és a mindennapi étkezéseinkben.

Honnan jött a csicseriborsó?

Az első magyar feljegyzések már a 15. század elején megemlítik a csicseriborsót, de valódi térhódítására csak napjainkban került sor. Az olyan klasszikus alapanyagok, mint a borsó, a bab és a lencse komoly kihívóra találnak a csücsörnek és csicsendlibabnak is nevezett terményben, amely ugyan Magyarországon egyelőre csak a szárazabb déli régiókban érzi otthon magát a földeken, de a klímaváltozás következményeként a helyi mezőgazdaság alaptermékévé válhat a jövőben. Jelenleg a mediterrán országokban, a Közel-Keleten, Mexikóban és Indiában termelik a legtöbbet csicseriborsóból, melynek ősnövénye Kis-Ázsiából származik.

Az egészséges életmód növényi nagykövete

A csicseriborsó az emberi szervezet számára hasznos alapanyagok kincsesládája. Jelentős fehérje- és szénhidrátforrás, számottevő a folsav és B-vitamin tartalma, de fedezi a magnézium, vas és cink igényünk egy részét is. Nem véletlen, hogy a vegák és vegánok mellett egyre több sportoló veszi fel vegyes étrendjébe az ízletes vitaminforrást. Már beltartalma is elég lenne ahhoz, hogy sokkal többet fogyasszunk belőle, de sokoldalúan használható és látványosan lehet tálalni, ami igazi konyhai jolly jokerré emeli.

Finomabb, ha látványos?

Nézzünk szét a könyvesboltokban, ahol számos szakácskönyvet találunk, tömve csicseriborsós receptekkel! Nem csoda, hiszen a modern konyhák üdvöskéje rendkívül kezes alapanyag. Használhatjuk főfogásként, például főzelék alapanyagaként, de krémnek vagy köretként bátran  tálalhatjuk kedvenc húsételeinkkel is. Bevethetjük házi gyros alapanyagaként, de sütőben vagy olajban sütve ropogós fasírként is elkészíthetjük (vö. falafel). Szeletelt friss zöldségek, ropogós péktermékek mellé csicseriborsókrémet tálalhatunk, amely finom és egészséges feltétként a mindennapi étrendünket gazdagítja. A mesés tartalom és a kreatív tálalhatóság a fiatalok körében is vonzó: sikerszakácsok és vezető táplálkozásszakértők is előszeretettel posztolnak csicseriborsós fogásokat a közösségi médiában.

Dobd fel a hétköznapi lakomákat FANAN csicseriborsókrémmel!

Több mint tíz éve dobtuk piacra FANAN márkájú csicseriborsókrémünket, amely hamar a magyar háztartások kedvenc növényi dresszingje lett. A Közel-Kelet ínycsiklandó hagyományai köszönnek vissza a citrusos jegyekkel kísért lágy fűszerezésből, ezáltal krémtermékünk pompás mozaikként illeszkedik az európai, így a magyar ízvilág sokféle sajátosságához.

Keresd a FANAN csicseriborsókrémet a vezető élelmiszerláncok polcain!

OSZD MEG EZT A CIKKET ISMERŐSEIDDEL