Gyros FANAN hummusszal és FANAN falafellel
Jól ismert kedvencek FANAN termékekkel házasítva – alkoss ízletes, gyorsan elkészíthető hétköznapi finomságokat legnépszerűbb feltét krémjeinkkel! Ezen a héten egy közkedvelt fast food, a gyros húsmentes házi receptjét gondoljuk újra.
Hozzávalók:
- 7 dkg FANAN Hummusz (natúr, chilis vagy csípős ízben)
- szendvicsenként 3 db FANAN Falafelgolyócska
- 1 db teljes kiőrlésű pita
- 1 levél jégsaláta
- 2 karika lila hagyma
- 2 db koktél paradicsom
- 2 szelet uborka
- 50 ml görög joghurt vagy tzatziki szósz
Mindannyiunk kedvence
A gyros (magyarosan írva: gírosz) a kilencvenes években kezdte meg hódító hadjáratát idehaza a nagyobb városok utcáin. Emlékezhetünk, milyen gyakran értetlenkedtünk a szokatlan reklámtáblák láttán abban a hitben, hogy a „legjobb gyros” felirat valójában a „legjobb gyors” szeretett volna lenni. Szerencsére a „gyors gyros” egy abszolút találó és igaz állítás, hiszen a görög (török, arab, közel-keleti, gyakorlatilag az egész régióban fogyazstják, és bár van saját szavuk rá, mindenki gyros-ként árulja) húsos lepénytekercs szendvics szinte pikk-pakk elkészíthető, nem csak az utcai büfékben, de akár otthon is.
Gyros házilag FANAN hummusszal és falafellel
A gyros hálás választás, ha gyorsan elkészíthető könnyed uzsonnaként vagy vacsorára szeretnénk elkészíteni. A jófogású finomságot a kicsik is szeretik, akik az uzsonnaként szervírozott szendviccsel a napi zöldségszükségletük egy részéhez is hozzájuthatnak. A receptünk ráadásul húsmentes, a pirított csirke vagy borjúhúst csicseriborsóval, FANAN Hummusszal (csicseriborsókrémmel) és FANAN Falafellel is helyettesíthetjük, így:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Tegyünk egy tepsibe zsírpapírt, majd helyezzük rá a már kiolvasztott falafelgolyókat. A golyócskák sütési ideje 8-10 perc. Míg sülnek, a teljes kiőrlésű pitát töltsük meg egy evőkanál FANAN hummusszal, majd kenjük el egyenletesen a pitában. A szendvicset gyarapítsuk egy nagyobb vagy két darab, négybe vágott koktélparadicsom szeletkéivel, egy vastagabb levél csíkokra vágott jégsalátával, két vékony karika lila hagymával. Locsoljuk meg a ropogós zöldségekkel bélelt szendvicset két kanál friss görög joghurttal vagy hasonló mennyiségű tzatziki szósszal.
Házi ízek csicseriborsóval
Ha van időnk, a szendvicset tovább dúsíthatjuk házi csicseriborsó dresszinggel is, amit magunk is elkészíthetünk. Csöpögtessük le a csicseriborsókonzervet, majd egy papírtörlő segítségével itassuk fel a maradék levet a szemekről. Tegyünk a tepsibe sütőpapírt és egyengessük el rajta a csicseriborsót. Egy kis tálkában keverjünk össze egy evőkanál olíva olajat egy teáskanál gyros fűszerrel, majd kenjük fel a keveréket egy konyhai ecsettel a szemekre. Sütőbe helyezve 200 fokon 20 percig süssük őket, majd néhány perc gőzölgés után már tölthetjük is meg velük a pitákat. A ropogós elemeket FANAN hummusszal keverve lágyíthatjuk, így kölcsönözve a mediterrán hangulatú szendvicsnek páratlan textúrát.