FALAFEL

Hozzávalók:
– 400 g szárított csicseriborsó (konzerv csicseriborsóval nem helyettesíthető)
– 1-2 darab hagyma, négybe vágva
– 1 marék aprított petrezselyemzöld
– 4 gerezd fokhagyma
– 2 teáskanál római kömény
– 1 teáskanál só
– Olaj a sütéshez

Elkészítés:
Öntsd a csicseriborsót egy nagy tálba. Ellenőrizd, nincsenek-e a szemek között más gabonafélék, hüvelyesek vagy kavicsok. Ha vannak, távolítsd el őket.
Alaposan öblítsd le a csicseriborsót egy szita segítségével, addig, amíg tiszta víz nem folyik át rajta. Ezután legalább 12 órán keresztül áztasd. Minimum kétszer cseréld rajta a vizet, hogy a csicseriborsó ne erjedjen meg. (Körülbelül duplájára kell nőniük a szemeknek.) Bizonyosodj meg arról, hogy elég vizet és megfelelően mély edényt használsz az áztatáshoz.
Ha letelt az áztatási idő, helyezd a duplájára dagadt csicseriborsót, illetve a többi hozzávalót egy turmixgépbe vagy konyhai aprítóba. Addig járasd a gépet, amíg teljesen sima pasztát nem kapsz. Készíts kisebb golyókat a keverékből. Ha a csicseriborsós paszta nem formázható megfelelően, dolgozd össze még jobban.
Miután elkészültek a csicseriborsó-labdák, dobd őket egy forró olajjal teli lábasba, majd süsd őket aranybarnára. A falafelt tálalhatod hidegen és melegen is, pitával, salátával, csípős vagy joghurtos mártással, hummussal, illetve tahini szósszal is. Sokan gyors harapnivalóként szeretik fogyasztani, de tradicionális ételként is felszolgálható.