HUMMUS

Hozzávalók:
– 400 g szárított csicseriborsó
– 180 g tahini paszta
– 2 citrom leve
– 1-2 gerezd fokhagyma
– Fél teáskanál római kömény
– Fél teáskanál szódabikarbóna
– Só és bors
– Olívaolaj és petrezselyem a díszítéshez

Elkészítés:
Öntsd a csicseriborsót egy nagy tálba. Ellenőrizd, nincsenek-e a szemek között más gabonafélék, hüvelyesek vagy kavicsok. Ha vannak, távolítsd el őket.
Alaposan öblítsd le a csicseriborsót egy szita segítségével, addig, amíg tiszta víz nem folyik át rajta. Ezután legalább 12 órán keresztül áztasd. Minimum kétszer cseréld rajta a vizet, hogy a csicseriborsó ne erjedjen meg. (Körülbelül duplájára kell nőniük a szemeknek.) Bizonyosodj meg arról, hogy elég vizet és megfelelően mély edényt használsz az áztatáshoz.
Ha letelt az áztatási idő, szűrd le a vizet a csicseriborsóról, helyezd egy lábasba, és ismét önts rá friss vizet. Ezután hozzáadhatod a szódabikarbónát, sót viszont még ne szórj bele! Tedd a csicseriborsóval teli lábast a tűzhelyre, forrald fel, majd alacsony fokozaton főzd tovább egy-másfél órán keresztül. Ha a főzővíz tetején hab képződik, esetleg a csicseriborsó héja feljön a felszínre, egy nagyobb kanál segítségével távolítsd el. Ha a csicseriborsó puha és könnyen összenyomható, vedd le a tűzről. Ezen a ponton sózd, alaposan keverd össze, majd várd meg, míg legalább szobahőmérsékletűre nem hűl. Szűrd le, és a főzővizet tedd félre.

Tedd a megfőtt csicseriborsót egy turmixgépbe vagy konyhai aprítóba, majd alaposan dolgozd össze. Ezután mehet a gépbe a többi hozzávaló is. Az a legjobb, ha a tahinit és a citromlevet fokozatosan adagolod a csicseriborsó-pasztához, míg el nem éred a kívánt ízt és textúrát. Ha az elkészült hummust túl sűrűnek találod, adj hozzá egy kis főzővizet is.

Olívaolajjal és aprított petrezselyemmel díszítsd.