Mivel helyettesítsd a kenyeret?

Ha valami, akkor a kenyér igencsak megszenvedte az egészségdivat hullámverését: a családi éléstár mélyen tisztelt és rendíthetetlen alapkövéből csakhamar a pékáruk fekete báránya lett, mely menekülve az ipari sütödék vitatható bánásmódjától, azóta is a megújulásra törekszik.

Pedig a jó minőségű kenyér nemcsak finom, de egészséges eleme is a hétköznapok étrendjének, amiről most már a gluténérzékenyeknek sem kell lemondaniuk. Ettől függetlenül persze törekedhetünk arra, hogy időről időre más kenyérféléket vagy éppen helyettesítőket is kipróbáljunk. Ezzel nem csak a családi lakomákat dobhatjuk fel, de nagyot léphetünk előre az idegen konyhakultúrák megismerésében is.

A legnépszerűbb kenyérhelyettesítők

Az egyik legnépszerűbb kenyérhelyettesítő termék a közel-keleti eredetű pita, amely a Termékeny Félhold ősi kultúráinak találmánya volt még évezredekkel ezelőtt. A lapos korongkenyér manapság az egyik legfelkapottabb pékáru, különböző elősütött kiszereléseit kenyérpirítón vagy sütőben melegítve magunk is frissen tálalhatjuk.

Praktikus tálalást, könnyű csomagolhatóságot és a tálalhatóság sokoldalúságát kínálja másik nagy kedvencünk, a tortilla. A dél-amerikai földrész ételkülönlegessége az aztékoktól származik, napjainkban pedig szorosan kapcsolódik a reformtáplálkozás külsőségeihez. A pitához hasonlóan ezt a finomságot sem a hagyományos feltétekkel szokták fogyasztani: a vajat, szalámit és sonkaféléket zöldségekkel kísért kencékkel, például humusszal vagy guacamoléval helyettesítik. Háromszögekre vágott, tovább sütött verzióját nachos chipsként ismerjük, mely szintén a mártogatós krémek és zöldségsaláták hálás kísérője.

Kenyér helyett zöldségek?

A kenyérféléket természetesen helyettesíthetjük zöldségekkel is. A húsos kaliforniai paprika vágott, vastag hasábjai kellően nagy felületűek ahhoz, hogy alaposan megkenjük kedvenc krémjeinkkel. A hosszában, cikkekre szelt sárgarépa és uborka a zellerszárhoz hasonlóan szintén alkalmasak a tunkolásra, a korongra vágott padlizsán pedig melegszendvics-alapként is bevethető.

De ha mégis inkább ropogós, száraz szeletekre vinnéd fel kedvenc szendvicsfeltétjeidet, kenyér helyett bevetheted a puffasztott rizsből vagy kukoricadarából készült extrudált termékeket is.

Dobd fel a családi lakomákat FANAN hummusszal és zöldségsalátákkal! Termékeinket megtalálod a vezető szupermarketek hűtőpolcain.

OSZD MEG EZT A CIKKET ISMERŐSEIDDEL