Tahina és édesburgonya – főszereplők egy ínycsiklandó receptben

A tahina és a batáta, azaz az édesburgonya külön-külön is sokak kedvenc csemegéje, most viszont egy ízletes, tavaszias ételben találnak egymásra, méghozzá egy húsmentes receptben. A finom fogás egy óra alatt kényelmesen elkészíthető, a tálalással pedig egyszerre három ínyencet is jóllakathatsz. Lássuk, hogyan készül a ropogós édesburgonya csicseriborsóval, tahinás joghurtos öntettel meglocsolva!

Gyors receptek a Közel-Kelet népszerű alapanyagaival

A városias konyhakultúránk bőséggel válogat a legkülönbözőbb nemzetek közkedvelt alapanyagai, köztük a Közel-Kelet vidékének szupersztárjai közül. Gondoljunk csak a friss csicseriborsóból, szezámpasztából, válogatott fűszerekkel – no és persze néhány csepp citrommal – készítendő hummuszra, ami újra és újra meghódítja a magyar háztartások asztalait. És ott van a tahina is, aminek tápláló sokoldalúságára mintha még csak most figyelnének fel idehaza. Nálunk, a FANAN közösségi receptgyűjteményében csupa olyan kipróbált receptet találsz, amik ezekkel a népszerű alapanyagokkal dolgoznak. A leírt lépések alapján pedig könnyedén elkészítheted a legtutibb éhségcsillapító fogásokat.

Ropogós édesburgonya csicseriborsóval és tahinás joghurttal

Illusztráció: édeskrumplis recepthez
  • 3 db közepes méretű édesburgonya
  • némi olívaolaj, a sprayverzió különösen praktikus segítség lesz
  • 1 gerezd fokhagyma, amit majd alaposan össze kell zúznod
  • 1 kis fej vöröshagyma és egy szép szál újhagyma
  • 400 gramm friss csicseriborsó
  • 100 gramm bébispenót
  • 1 kis csokor kapor
  • 1 kis doboz görög joghurt
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 2 evőkanál FANAN Tahini
  • fél gránátalma
  • némi szezámmag és koriander díszítésnek

Ez a látszólag sok hozzávaló részben a krumplikat készíti fel sütős kalandjukra, míg a többi alapanyag a krémes, joghurtos szósz elkészítéshez kell. Lássuk a lépéseket!

Első fázis, a batáták előkészítése

Fújd le a burgonyákat olívaolajjal, vagy kend meg őket vékonyan, ha pedig elkallódott a konyhai ecset, akkor forgasd meg őket egy kis tálban, de ne tocsogósan! A meg- vagy beolajozott krumplikat csomagold alufóliába egyesével. Légkeveréses sütőben 50 percet töltenek majd 170 fokos környezetben, ami más esetekben a 4-es állásnak felel meg.

A serpenyős ragu lépései

Míg a krumplik sülnek, pucold meg és szeld apróra a hagymákat. A szemet gyönyörködtető (és könnybe ejtő), friss és élettel teli hagymahalmok a serpenyőben folytatják: pirítsd le őket, majd add hozzájuk a konzervből kiszabadított, lecsepegtetett csicseriborsót. Itt két „iskola” is működik: serpenyője válogatja, de ezt a mixet csak akkor törd benne össze, ha nem karcolod meg a bevonatot. Másik javaslatunk a serpenyő helyett egy külön tálban való pépesítésről szól. Tördelés után 2-3 percig melegítsd a mixet, majd dobd hozzá a bébispenótot, ami ha a hőtől megfonnyad, zöld utat kínál a következő lépésnek.

A tahinás szósz előkészületei

A C-vitamintól feszes, nap által érlelt citromot vágd ketté, levét facsard ki, héját reszeld le, és keverd el őket egy kis olívaolajjal. Ezt a kis fondorlatot, ha már a bébispenót levele engedi, dobd hozzá a raguhoz. Egy másik pohárban vagy bögrében mérj két kanállal az illatos FANAN Tahinából, majd öntsd hozzá a kisebb pohár görög joghurtot. Keverd el őket jól, majd vágj hozzájuk egy kis kaprot.

Végjáték, tálalás!

A krumplik 50 perces szaunaideje alatt kényelmesen elkészülhetsz a raguval és a tahinás szósszal, így mikor a sütő csipog, kezdődhet a tálalási procedúra. Nyisd ki a fóliákat egyesével, majd ejts vágást a kiszabadított batátákon. A megpuhult krumplik erre szétnyílnak a vágás mentén, ide kell betöltened a fincsi ragut. Tedd őket egy-egy külön tányérra, csurgass rájuk a joghurtos tahinis szószból, és szórd meg őket szezámmal és a gránátalma magjaival. Díszítésként használj friss koriandert!

Jó étvágyat kívánunk! Ha elkészítetted a receptet, küldd el nekünk fényképes beszámolódat az info@fanan.hu címre!

Készítsd el a receptet az alábbi FANAN termékekkel!

Tahina - A FANAN által gyártott szezámkrém-saláta ropogós zöldségekkel.

OSZD MEG EZT A CIKKET ISMERŐSEIDDEL