Tahinis bulgurlabdák – egy gyors és finom recept
Két slágerhozzávaló, a bulgur és a tahini fog össze a most következő receptben, hogy egy könnyed, vidám tálon számolja fel a délutáni éhséget.
Hozzávalók:
- 1 csésze finom bulgur (190 g)
- 2 csésze forróvíz
- 0,5 teáskanál só
- 1 kis fej hagyma reszelve és lepirítva
- 1 szál zöldhagyma finomra vágva
- 1 sárgarépa, meghámozva és lereszelve
- 2 rendes evőkanál FANAN Tahina
- 1 gerezd fokhagyma, lereszelve
- 0,5 teáskanál kömény
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 csokor vágott koriander
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé
- ¼ csokor petrezselyem, apróra vágva
- olívaolaj (az olajos kézhez)
- salátalevelek a csomagoláshoz (opcionális)
A tahini mellett a bulgurról is áradoznak a modern szakácskönyvek, de ami azt illeti, ez egyáltalán nem meglepő. A bulgur, amit a hétköznapokban török rizsként is emlegetnek, tulajdonképpen tört búza, egy durvább búzadara, amit egy gyors főzéssel szinte percek alatt a tányérra varázsolhatunk. A jó minőségű bulgur egy ízig-vérig városi élelmiszer: magas tápértéke, lassan felszívódó szénhidráttartalma és változatos elkészítési módjai miatt méltó vetélytársa a rizsnek és a kölesnek. Recepttárunk újdonsága a könnyed, finom uzsonnák mezőnyében indul, készítsd el FANAN Tahina felhasználásával!
A tahinás bulgur golyók elkészítése
Amíg a sütő 180 fokra melegszik, a kimért bulgurt öntsd 2 csésze enyhén sós, forrásban lévő vízhez, és főzd a csomagoláson javasolt ideig! Közben keverd össze a hozzávalókat, beleértve a FANAN Tahinát és a pirított hagymát is! Tedd a keveréket aprítóba vagy botmixerrel dolgozd össze őket a tálban! Zárd el az időközben megfőtt bulgurt, szűrd le, majd keverd a már összedolgozott masszával! Vedd elő a tepsit, tégy rá sütőpapírt! Néhány csepp olívával olajozd be a kezeidet, majd a nedves tenyereid segítségével formázz kis golyókat a tahinis-fűszeres bulgurkeverékből! A golyókat a tepsin egymástól 2 cm-re helyezd el, majd 10-15 percig süsd őket, addig, amíg lágy, barnás színük nem lesz.
Az elkészült golyócskákat tálalhatod magukban, de egy nagyobb salátalevélbe bugyolálva wrapként is elkészítheted. Jó étvágyat kívánunk!