PADLIZSÁNKRÉM

A padlizsán a Közel-kelet és Dél- Ázsia ikonikus növénye, ősi ábrázolásokon is megjelenik. Nem csoda, mert egészséges, finom, annyira, hogy egyébként a mediterrán, a magyar, illetve ‒ vinetta néven, török közvetítéssel ‒ az erdélyi konyha is évszázadok óta ismeri. Termése ízben, ásványi sókban, A- és C-vitaminban gazdag, de kalóriában szegény. Grillezve, padlizsánkrémként, saláta összetevőként, töltve, rántva, párolva, rakottan is kiváló, fogyókúrázók, reformételek kedvelői is örömmel fogyasztják. Salátaként kiemeli más összetevők ízét, baráti összejöveteleken pedig garantált siker a készítő számára. Elkészítése bizonyos receptekben időigényes, de van megoldás: a Fanan a klasszikus, kész padlizsánkrém mellett majonézes és szezámos változatban is kínálja az originális ízek kedvelőinek.